Restauratie van een glas in lood paneel
Het restaureren van glas in lood panelen kom ik het vaakst tegen omdat het of zo oud is (tussen de 70 en 80 jaar) en het uit elkaar valt of omdat ervoor gekozen wordt om het tussen isolatieglas te plaatsen voor de isolatie van het huis.
Wanneer is een raam toe aan restauratie:
- Het begint uit elkaar te vallen
- Het raam rammelt omdat de kit uitgedroogd is
- Het lood begint scheurtjes te vertonen
- Er zijn meerde glaasjes kapot dan één of twee
Voor elke vorm van restauratie kun je bij mij terecht. Om een paneel volledig te restaureren moet het hele paneel uit elkaar gehaald worden. Het oude lood wordt er omheen weg gehaald, alle glaasjes worden schoon gemaakt en daar waar nodig worden de kapotte glaasjes vervangen. Als het hele paneel is gedemonteerd en alle glaasjes zijn schoon dan wordt het in nieuw lood gezet. De lood kruispunten worden gesoldeerd en als het niet tussen isolatieglas komt wordt het paneel gekit.
Als het paneel extra stevigheid nodig heeft bijvoorbeeld tegen luchtdruk dan kan ervoor gekozen worden om het paneel te voorzien van lood met een loodkern binnenin. Er kan ook aan de buitenkant van het paneel een windroede worden bevestigd. Dit is een staaf die wordt vastgezet met bindroosjes. Dit is vaak te zien bij kerken.
Vaak wordt ervoor gekozen om het raam te laten patineren dan krijgt het de oude uitstraling terug en glimmen de soldeerpunten minder.