Wat is glas in lood

Glas in lood is een vensterraam bestaande uit gesneden stukjes glas dat in elkaar gezet is met H vormige lood profielen. Glas in lood is het eerste en oudste vensterglas. Het werd vroeger zo gemaakt omdat een raam uit één stuk glas te groot was om te maken. Daarom werden er kleine stukjes glas gevat in lood profielen, houten of stalen lijsten om toch één groot raam te kunnen maken en meer licht in een ruimte te laten komen.

Glas in lood is een eeuwenoud prachtig ambacht waar ik met veel plezier en aandacht aan werk. Ik wordt gegrepen wanneer het zonlicht door een gekleurd venster schijnt. De kleuren komen tot hun recht doormiddel van het licht. Ik hoor vaak van mensen dat ze van vroeger zich nog herinneren dat als de zon begon te schijnen er dan allemaal kleuren in huis te zien waren.

Glas in lood is een kunstzinnige, inspirerende maar vooral een kleurrijke voorstelling. Daarom is het ook veel te zien in kerken. Het geeft een voorstelling en in combinatie met kleuren en licht geeft het een extra dimensie. Gelukkig is glas in lood niet alleen te bewonderen in kerken maar ook in woonhuizen, instellingen en zelfs in kantoorpanden. Glas in lood is niet alleen iets van vroeger maar kan ook zeker heel goed toegepast worden in de stijlen en vormen van deze tijd. Het kan prima samen met een moderne stijl en nieuwbouw huizen, het is maar net welk ontwerp je aanspreek en welke stijl bij jou of bij je huis past.